Actueel
Bouwplaats Nieuwe Veste Breda
foto Johan van Gurp
Onze bouwregisseur Ron Werné in gesprek met Piet Coertjens, projectleider Nieuwe Veste

Maastrichtse bouwregisseur in Breda

Collega Ron Werné reist een keer per week en indien nodig meerdere keren per week van zijn woonplaats Maastricht naar het centrum van Breda. Daar begeleidt hij de transformatie van het bekende gebouw de ‘Nieuwe Veste’. Dit gebouw ondergaat een ware metamorfose. De traditionele openbare bibliotheek transformeert naar een culturele markthal.

De inwoners van Breda zijn na de realisatie niet alleen welkom in een nieuw eigentijds leescafé, maar kunnen in de Nieuwe Veste ook genieten van concerten, theatervoorstellingen en exposities.’

Hoe is MJb betrokken geraakt bij dit project?
‘Ons team was enige jaren geleden verantwoordelijk voor de bouwmanagement van het nieuwe station in Breda, in opdracht van NS, ProRail en de gemeente Breda. De projectmanager van de gemeente Breda was enthousiast over onze aanpak en werkwijze en heeft voor een introductie gezorgd bij Gertjan Endedijk, directeur van de Nieuwe Veste. 

Handen in het haar
Tijdens de kennismaking bleek dat men met de handen in het haar zat. Twee jaar lang werd er al gesproken over een wenselijke verbouwing van de Nieuwe Veste. Er was geen gebrek aan prachtige ideeën van de architect (AHH) om de Nieuwe Veste te verbouwen en nieuw elan te geven. Maar helaas, na enkele jaren van onderzoek en voorbereiding waren het nog steeds plannen. De volgende stap naar een ontwerp en vervolgens het uitvoeringsplan bleek moeilijker te zijn dan gedacht. Het tij moest keren; een professionele aanpak was broodnodig. 

De onmisbare klik
Ron: ‘Vier partijen, waaronder MJb, mochten een aanbieding doen. In een tweetal gesprekken hebben wij met de opdrachtgever  gesproken en ons plan van aanpak toegelicht. Er was voldoende gelegenheid om duidelijk te kunnen maken dat wij onze rol als onafhankelijke bouwregisseur zeer serieus nemen. Er is weliswaar veel aandacht voor alle betrokkenen, iedereen moet gehoord worden en vertrouwen in ons hebben, maar ons sterk verantwoordelijkheidsgevoel voor zowel het proces als het eindresultaat zorgt dat wij wel helpen knopen door te hakken. Uit de gesprekken bleek dat wij een wederzijdse ‘klik’ hadden. Die klik heeft volgens ons de doorslag gegeven om ons bureau het vertrouwen te geven in de uitvoering van de opdracht. Wij hebben gerenommeerde bureaus achter ons gelaten. Dat is best gaaf’, lacht Ron.

Prachtige ideeën in Breda. De realisatie hiervan was wel een dingetje"

Waardering
Op de vraag of MJb de hoge verwachtingen ook heeft kunnen waarmaken, knikt Ron bevestigend en voegt er aan toe: ‘Gelukkig wel. Tijdens een evaluatiegesprek heeft projectleider namens Nieuwe Veste, Piet Coertjens  maar ook directeur Gertjan Endedijk waardering voor het proces en de aanpak niet onder stoelen of banken gestoken. Daar zijn wij natuurlijk hartstikke trots op, maar dat is geen reden om achterover te leunen’.

Uitvoering gestart
Ron vervolgt: ‘Wij zijn inmiddels twee jaar verder. De voorbereidingsfase is achter de rug en samen met de bouwpartners zijn we gestart met de uitvoering. De grootscheepse verbouwing zal ca. 7 maanden in beslag nemen. Dit is haalbaar maar wel ambitieus; de Nieuwe Veste blijft namelijk tijdens de bouw gewoon open voor het publiek.  Na de zomer, zullen wij tijdens de heropening van de nieuwe cultuurhal, vast en zeker samen toosten op het eindresultaat. Ben nu al benieuwd naar de reacties van de inwoners van Breda!’