Brikkenbouw Maastricht

Maastricht

De monumentale Brikkenbouw, gelegen in het Sphinxkwartier, is gebouwd in 1875 en bestond toentertijd uit twee gewelfde verdiepingen. Enkele jaren later is het gebouw verhoogd met vier verdiepingen in gewapend beton en is een extern trappenhuis toegevoegd. In het gebouw werden brikken (bakstenen) geproduceerd voor eigen gebruik.

Sinds 2020 is de monumentale Brikkenbouw de nieuwe locatie van koffiebranderij en theepakkerij Maison Blanche Dael.

Architect

Trans Form Architecten

Opdrachtgever

Maison Blanche Dael
Zie ook het interview met Albert Berghof.

Status

In uitvoering

Opdracht

Door Maison Blanche Dael is de voormalig Brikkenbouw op het eveneens voormalige fabrieksterrein van Sphinx verworven. Met de verbouwing/restauratie en uitbreiding van de monumentale Brikkenbouw ontstond de mogelijkheid de kantoren en ambachtelijke branderij onder te brengen in een uniek en karakteristiek pad, waarbij tevens een Koffiecafé met terras, een koffie- en theewinkel én een Koffieschool gehuisvest kon worden.

Onze werkzaamheden

Project- en bouwmanagement.

MJb is bij dit project betrokken geraakt op het moment dat het project in een lastige fase verkeerde. Het project verkeerde reeds in de fase Definitief Ontwerp, bouwpartners waren al bekend en de omgevingsvergunning was verleend. Echter van een beheersbare situatie was er geen sprake.

MJb heeft een tussenstop gecreëerd en een analyse uitgevoerd op alle beheerfacetten van het project. Hiermee werd het project enkele stappen "teruggeplaatst". Vervolgens hebben we op gestructureerde en beheerbare wijze een doorstart kunnen maken waarbij de uitgangspunten helder waren. Hierdoor konden alle partijen maximaal de focus leggen op hun eigen rol en verantwoordelijkheid, en is de fase Definitief Ontwerp alsnog afgerond.

In bouwteamverband (met de verschillende uitvoerende disciplines) is vervolgens het Technisch- en Uitvoeringsgereed Ontwerp uitgewerkt. Tevens heeft MJb het gehele uitvoeringsproces aangestuurd en zijn partijen uitgedaagd het maximale uit zichzelf te halen.

De opdrachtgever, Maison Blanche Dael, heeft het aangedurfd om de uitdaging aan te gaan om de monumentale Brikkenbouw een tweede leven te geven, waarbij ze uiterst blij zijn met het behaalde resultaat. We zijn er trots op hieraan onze bijdrage geleverd te hebben.

"De oude Brikkenbouw wordt het nieuwe maison van Blanche Dael."


Fotocredits: Maison Blanche Dael

# # # # #