Een onmogelijk vak
Er zijn van die beroepen die voortdurend het uiterste van je vergen. Die alleen zijn weggelegd voor ambitieuze mensen. Van die typische functies waarin alle ogen op jou gericht zijn. Je werkt in het midden van de orkaan. Tussen tegengestelde belangen. Iedereen heeft zijn mening klaar. Maar wat weegt het zwaarst? Het algemeen belang of de uitzondering? Esthetiek of bedrijfsresultaat? Aanval of verdediging? Operatie of innovatie? De letter of de geest van de wet? Meestal moet alles. Liefst in een mum van tijd en met een optimale balans tussen prijs en kwaliteit. Elke kans is dan meteen een risico. Wie niet kiest voor de middelmaat krijgt altijd te maken met ambities, dromen, verwachtingen. Helaas komen die niet altijd allemaal uit. In elk geval niet in ieders ogen. De kunst is altijd weer om de juiste balans te vinden. Misschien hebben wij wel een onmogelijk beroep. Soms worden we pas laat in het bouwproces ingeroepen. Dan kan het voorkomen dat er al ongewone keuzes zijn gemaakt. Zulke uitdagingen moeten wij met respect voor alle betrokken partijen oplossen. Nu eens namens de investeerder, dan weer namens de bouwer of de architect, maar altijd in samenspraak.
De regie in handen
We wegen continu alle belangen. Het financiële rendement. De functionaliteit. De technische haalbaarheid. De planning. Het budget. De visuele kwaliteit. En weet u wat? Wij houden zielsveel van zulke moeilijke puzzels. Hoe onmogelijker de uitgangssituatie, des te beter wij worden. Wij zijn dan ook geen gewone bouwmanagers. Daarvoor hebben we teveel liefde voor de meerwaarde van artistiek talent in de gebouwde omgeving. Ook vinden wij onszelf geen adviseurs, project- of procesmanagers. Daarvoor voelen wij ons te zeer verantwoordelijk voor het eindresultaat. Onze opdrachtgevers vinden ons creatieve leiders, of leidinggevende creatieven. Daarom noemen wij onszelf bouwregisseurs.
Wat, hoe en waarom?
Het gaat er niet alleen om wat we doen: projectmanagement en technische engineering. Al meer gaat het er om hoe we dat doen: met transparante processen die zorgen voor rust, overzicht en precisie. Maar de meeste opdrachtgevers werken met ons vanwege het waarom van MJb: vastgoed mogelijk maken dat volgens anderen niet realiseerbaar is. Wij lopen harder wanneer de stip aan de horizon grensverleggend, beeldbepalend en complex van aard is. Dat hoeft niet per se ‘groot’ te zijn. Sommige kleine projecten zijn veel uitdagender dan menig groot project.
Bekwaam, bevlogen en betrokken
Het fundament onder ons bureau is onze inhoudelijke deskundigheid. We zijn van origine techneuten. We kregen de techniek met de paplepel ingegoten. Daarvan plukken klanten nog steeds de vruchten. We denken actief mee en doorbreken impasses met praktische oplossingen. Daar bovenop komt onze liefde voor architectonische kwaliteit. We werkten met menig toparchitect uit binnen- en buitenland. Daardoor groeide ons respect voor cruciale elementen zoals detaillering, materialisering en afwerking. Om effectief te werken met creatief talent moet je hun taal spreken. De juiste momenten vinden om te spreken dan wel te luisteren. Hoe krijg je een unieke visie in een uitvoerbaar en betaalbaar bestek, zonder te korte bochten te nemen?
Trots creëren
Al met al balanceren wij al ruim 25 jaar tussen pragmatiek en esthetiek. Door te werken met veeleisende opdrachtgevers en architecten van wereldfaam. Van de best georganiseerde bouwbedrijven leerden we de fijne kneepjes. En zo bepaalden we onze eigen plek. Die is achter de schermen. Anderen mogen scoren, wij brengen ze in positie. Onze liefde voor het vak maakt, samen met onze degelijke kennis van processen, dat klanten ons ownership voelen. Zelfs de grootste 'control freaks’ onder hen vertrouwen blindelings op ons. Met als resultaat een buitengewoon gebouw waar iedereen trots op kan zijn.